Ово је портфолио Соње Шумоња

Једноставно, добар час!

Поставите коментар

IMG_3620 IMG_3612 IMG_3618 IMG_3633 IMG_3640 IMG_3643

Да би смо неки свој час оценили као успешан, не мора да буде ни огледни ни угледни, не морају ни да дођу било какви гости. Понекад,  довољно нам је да видимо да смо циљеве часа постигли на адекватан начин, да су ученици разумели ново градиво и да ке комуникација између наставника и ученика остварена на завидном нивоу!

Јуче сам одржала успешан час-знате онакав час, где вас након изласка из учионице преплави талас самозадовољства! Лекција незгодна, графици тригонометријских функција. Ако одмах нацртате график, сваки ученик са правом може да тврди да је та кривина потекла из вашег ума, са циљем да мучите поштене ђаке! Ако ручно цртате све по пропису, треба вам 2 табле од 2 по метра дужине (имамо), пуно времена (то немамо) и још више стрпљења. А ђаци напредују у цртању различитим темпом, па вам за „обичан“ график функције y=sinx треба цео дан. Већ годинама користим софтверски пакет  GeoGebra и за све то време направила сма приличну збирку сопствених аплета.  Решила сам да направим иновацију у методичком смислу. Приказаћу ученицима динамички модел тригонометријског круга који зачас направи траг и нацрта синусоиду…дивно, нисам измислила. Потом прикажем како сам програм  „црта“ синусоиду, маркером поставим карактеристичне тачке и полако отпочнемо са цртањем на папиру, у свескама. Ученици су послушали и сви су понели одговарајући прибор за цртање. Помогла сам сваком ученику који затражи помоћ.

Слика

Мало су се бунили око односа радијана и степена, али сам то брзо решила, мењајући подешавања за х осу. Сви су успешно савладали цртање графика функције y=sinx.

А затим је следио график косинусне функције, па тангесне, па котангенсне   функције. Савладали смо пуно за два школска часа.

Слика

Уз  осмех, опуштену атмосферу…то је био једноставно,  добар час!

Аутор: portfoliosonjasumonja

У Електротехничкој школи "Никола Тесла" у Нишу предајем Математику већ дуги низ година. Уместо да пишем, гледаћете слике, које говоре боље од хиљаду речи! А мој најбољи портфолио су моји ученици!

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s